May 15, 2019

Afrika

Master Niklas Enander

10 oktober 2022

Stenungsund Open – African donation Competition

Jag har sedan 2012 varit en del av Internationella Taekwon-Do Förbundets Afrikanska Utveckling Team och verkat för ITF Taekwon-Do’s utveckling i Afrika där resurserna ofta är mycket knappa.

Min första resa till Afrika var 2012 då jag besökte och instruerade Taekwon-Do i Uganda samt Kenya.

Efter 10 år som aktiv i ITF’s African Development Team så har jag besökt och instruerat i Burundi, DR Congo, Gambia, Elfenbenskusten, Etiopien, Kenya, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda, Zanzibar och Zimbabwe.

Mest arbete har jag lagt ned i Uganda som nu har över 70 ITF Klubbar, 100 Svartbälten och över 2500 elever.

Internationella Taekwon-Do Förbundet står ofta, men inte alltid, för kostnaden för flygbiljett och visum varför jag även under åren har haft mycket hjälp av privata donationer och finansiellt bidrag från Stenungsund Open där 50 kr per tävlande går till att stötta ITF utövare i Afrika.

Under tävlingen samlar vi även in begagnad Taekwon-Do utrustning som dräkter, skydd och mitsar samt mobiltelefoner, paddor och laptops.

Varje gång jag reser till Afrika så får jag därför med mig minst två och ofta tre väskor på 23 kg styck med donerade Taekwon-Do material, mobiler och laptops för att stötta länderna jag besöker.

Då en vanlig månadslön är 500-800 kr i stora delar av Afrika så förstår man hur betydelsefullt detta stöd är för de växande grupperna. De flesta elever har inte råd att köpa en dräkt eller ens ett nytt bälte efter sin gradering.

Med vänlig hälsning
Master Niklas Enander
ITF African Development Team